doc Pastorale Eenheid Heilige Maria & Heilige Johannes
Eucharistische Aanbidding

Kerststal in de Sint-Jan in teken van naastenliefde

20 november 2018
Kerststal in de Sint-Jan in teken van naastenliefde
De kerststal van de Sint- Jan is geopend vanaf zondag 9 december 2018 t/m zondag 3 februari 2019. Het thema van dit jaar Naastenliefde is op bijzondere wijze in de kerststalroute uitgewerkt.

Openingstijden
  • Zondag na de vieringen: 13.30 uur tot 16.30 uur
  • Maandag t/m zaterdag: 10.30 tot 16.30 uur
  • Vrijdag 14 en maandag 17 december is de kerststal gesloten
  • Kerstavond 24 december: na de vieringen van 17.30 uur en 21.00 uur nog een half uur geopend
  • 1e Kerstdag 25 december: open om 13.30 uur (na de viering van 11.45 uur)
  • 2e Kerstdag 26 december: open om 12.30 uur (na de viering van 11.00 uur)

Thema
Kerststal 2018 Een jonge vrouw zit geknield en kijkt vol verwondering voor zich uit. Ze kan bijna niet bevatten wat haar overkomt: de engel die in haar kamer staat vertelt haar dat zij de moeder zal worden van de Verlosser van de Wereld.

Dit tafereel, ook wel bekend als de ‘Aankondiging’, komen de bezoekers aan de kerststal in de Sint-Jans­kathe­draal meteen aan het begin tegen. De ultieme daad van naastenliefde van God voor de mensen was dat Hij zijn zoon schonk. Thema dit jaar is dan ook Naastenliefde. 

Aan het einde van de kerststal komt de bezoeker uit in een oosters dorp waar, in een eenvoudige stal, Maria en Jozef zich liefdevol ontfermen over Jezus, de Zoon van God.

In dit oosterse dorp kunnen kinderkoortjes op een klein podium, dat uitzicht biedt op de stal, een kerstlied ten gehore brengen. En iedereen hoopt dat er veel mooie en vooral ook Nederlandse kerstliedjes zullen klinken.

Tussen begin en eind van de kerst­stalroute maak je deel uit van diverse taferelen van naastenliefde: hongerigen die worden gevoed en dorstigen die te drinken krijgen, een oude man die wordt geholpen door een kind en iemand – is het echt Sint-Maarten? – die zijn mantel deelt met een halfnaakte man.

Al lopende door de kerststal moet je wel goed blijven opletten, want niet alles is steeds zichtbaar… Zag ik daar nou een engel of niet?